Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Mezczyzna od A do Z

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Zasada Diety Nr 5. Podział Kalorii Na Posiłki

Posted by Darek Miko w dniu 18 lipca, 2010

Wiemy już ile kalorii musimy dziennie dostarczać naszemu organizmowi (z wcześniejszych obliczeń wyszło 2800kcal, patrz „zasada diety nr 4„). Teraz należy kalorie te podzielić na odpowiednia ilość posiłków. Na początku należy ustalić jak długi jest nasz dzień, jeżeli wstajemy dosyć wcześnie rano i idziemy spać dość późno (oczywiście nie trzeba przypominać, że należy spać minimalnie 8h na dobę), to w takim przypadku możemy spożywać nawet 5 do 6 posiłków dziennie natomiast, gdy nasz dzień jest krótszy, śpimy trochę dłużej, to wystarczą 4 – 5 posiłków. Dobrze będzie  jadać 5 niewielkich posiłków i na takiej liczbie się skupimy. Oczywiście ilość posiłków jest rzeczą bardzo indywidualną, ilość 5 posiłków jest tylko przykładem, żeby zobrazować cały podział.

Ilość 2800kcal dzielimy, na nasze 5 posiłków, dobry będzie następujący sposób:

  • Śniadanie – 20% * 2800kcal = 560kcal
  • 2 śniadanie – 15% * 2800kcal = 420kcal
  • Obiad – 30% * 2800kcal = 840kcal
  • Podwieczorek – 15% * 2800kcal = 420kcal
  • Kolacja – 20% * 2800kcal = 560kcal

Są to wstępne ustalenia, wszystko zależy od naszej aktywności, upodobań, aktualnej zmiany w pracy i wielu innych. Czyli mamy 3 główne posiłki i 2 przekąski. Następnie, z ilości kalorii należy obliczyć ilość składników w gramach:

  • 1g białka = 4kcal
  • 1g węglowodanów = 4kcal
  • 1g tłuszczu = 9kcal
  • 1g alkoholu etylowego = 7kcal

Podaną ilość kalorii 2800kcal dzielimy pomiędzy białko 15%, tłuszcze 30%, węglowodany 55%, są to proporcje najbardziej optymalne dla zdrowego organizmu, mogą być oczywiście modyfikowane w zależności, np. od celu diety. W ten sposób uzyskujemy następujące proporcje: ilość białka w ciągu doby – 420kcal (105g), tłuszczu – 840kcal (93,3g), węglowodanów – 1540kcal (385g).

Wiemy już, jak kalorii będą podzielone na poszczególne posiłki, oraz ile w naszej diecie będzie białka, węglowodanów i tłuszczu. Jest trochę do policzenia, ale rezultaty są warte tych 15 minut poświęconych na drobne obliczenia;)

Co do składu poszczególnych posiłków ilości białka, węglowodanów, tłuszczy i błonnika w każdym, to jest to zadanie do ustalenia na kolejne zasady diety, gdyż w pierwszej kolejności należy pewne produkty wykluczyć, inne dodać, jeszcze inne inaczej przygotować. Dopiero, gdy będziemy wiedzieli, co jeść, to wtedy ustalimy, jak będzie wyglądał poszczególny posiłek.

W kolejnej zasadzie diety, będzie małe podsumowanie, w tym czasie będzie można sobie wszystko przeczytać jeszcze raz, na spokojnie sobie wszystko policzyć, przemyśleć i posprawdzać wyniki:) 

Dodaj komentarz