Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Mój Przepis na Zdrową Jajecznicę;)

Posted by Darek Miko w dniu Lipiec 23, 2011

Uważam, że najzdrowsza wersja jajek to gotowanie ich na miękko, ale potrzebujemy także z nich pozyskać skorupki, z których później robimy proszek (świetne źródło wapnia), o którym już wspominałem wcześniej. Dlatego kilka razy w miesiącu, jeżeli będziemy mieli ochotę na zjedzenie jajecznicy, to nic złego się nikomu nie stanie oczywiście, jeżeli przygotujemy ją sobie w zdrowej wersji;)

Do przygotowania jajecznicy będziemy potrzebowali:

  • Jajka 2-4 (jak dla kogo);p,
  • 1 średnią cebulę,
  • 1 pomidor,
  • Odrobina masła – 1/2 łyżeczki,
  • Przyprawy – pieprz, oregano, kurkuma, papryka słodka w proszku,

W pierwszej kolejności rozgrzewamy patelnię lub mały rondelek, do którego wkładamy nasze masło. Następnie, gdy masło się już rozgrzeje, to wkładamy do rondla posiekaną drobno cebulkę i po kilku minutach dokładamy pokrojone w kawałki pomidory bez gniazd nasiennych. Następnie po kilku minutach wlewamy samo białko, wszystko oczywiście ci chwilę mieszając. Gdy jajecznica się już lekko zetnie to dolewamy roztrzepane żółtka i jeszcze chwilę mieszamy, na wyłączonym ogniu. Po ściągnięciu z pieca dodajemy wszystkie przyprawy według potrzeb smakowych;)

Całość od chwili wrzucenia cebuli na rozgrzane masło, aż do ściągnięcia gotowej jajecznicy z pieca, powinna trwać nie więcej niż 5 minut. Wówczas jajecznica jest delikatna, nie za mocno ścięta i niepoddana działaniu wysokiej temperatury przez długi czas nie traci zbyt wiele cennych składników.

Jajecznica tak przygotowana jest bardzo smaczna i zdrowa. Nie podnosi poziomu złego cholesterolu, dostarcza świetnego źródła białka i tłuszczu, a dzięki dodanym przyprawom nie jest ciężko strawna i nie obciąża zbytnio organów wewnętrznych. Zawiera wiele antyutleniaczy, minerałów i świetnie napędza metabolizm.

Do takiego śniadanka brakuje jeszcze tylko soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy, pełnoziarnistego pieczywa i świeżych zielonych warzyw. Wtedy nasze śniadanie będzie naprawdę na miarę królów zarówno pod względem smaku jak i walorów zdrowotnych.

Średnia wartość odżywcza jajecznicy przygotowanej z 2 jajek:

  • Kalorie ~ 240kcal
  • Białko ~ 17g
  • Węglowodany ~ 8g
  • Tłuszcze ~ 16g
  • Nasycone ~ 6,5g
  • Błonnik ~ 3g
  • Magnez ~ 39mg
  • Żelazo ~ 1,6mg
  • Wapń ~ 100mg

Smacznego;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s