Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Sól – Kolejny Biały Zabójca

Posted by Darek Miko w dniu Styczeń 10, 2011

Wspominałem już przy kilku okazjach, że należy maksymalnie ograniczyć produkty wysoko przetworzone, (które z natury zawierają sporą ilość soli) oraz produkty solone i zaprzestać stosowania soli rafinowanej do przyprawiania każdej potrawy, gdyż może to doprowadzić do wielu patologii zdrowotnych, o których niżej.

Sól kuchenna, czyli inaczej chlorek sodu NaCl (1 łyżeczka soli, tj. 5g = 2g sodu), jest naszemu organizmowi niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, problem pojawia się dopiero, gdy tracimy umiar w jej stosowaniu. Odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej, w przenoszeniu impulsów nerwowych, reguluje gospodarkę wodną, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i posiada jeszcze wiele innych funkcji.

Bardzo rzadko występuje niedobór sodu, gdyż występuje on praktycznie, w każdym produkcie spożywczym. Znacznie łatwiej o jego przedawkowanie, o które łatwo, gdy dostarczamy go zbyt wiele i organizm z jego nadmiarem nie jest w stanie sobie poradzić. Może wtedy dojść do podwyższenia ciśnienia tętniczego, na skutek zatrzymania wody w organizmie, powstania obrzęków, przybraniu na wadze, utraty pobudliwości komórek, podwyższenia stężenia cholesterolu, uszkodzenia nerek i naczyń. W skrócie, zbyt wysoka podaż soli rafinowanej zwiększa ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych.

Dlatego jeżeli zależy wam na zachowaniu zdrowia i jego stałym pielęgnowaniu oraz na zachowaniu zdrowej, jędrnej i pięknie wyglądającej skóry, a także na wyregulowaniu wagi, to zachęcam, do kontrolowania ilości soli w diecie, a na pewno wyjdzie to Wam na dobre;)

Na koniec wspomnę, że bardzo dużo sodu występuje nie tylko w samej soli, ale także w wędlinach, serze żółtym, wszelkiego typu przyprawach jak: kostka knorra, vegeta, kucharek, maggi, itp. I to właśnie, gdy w naszym menu dominują tego typu produkty, pojawia się problem z nadmiarem sodu w organizmie;>

Kilka informacji zaczerpnąłem z:

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_kuchenna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s