Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Kakao – Wielka Skarbnica Minerałów

Posted by Darek Miko w dniu Listopad 3, 2010

Kakao jest bardzo bogatym źródłem wielu minerałów i już mało, co mogłoby się z nim równać. To świetne naturalne źródło magnezu, chromu, stanowi także jedno z największych źródeł żelaza, manganu, miedzi, cynku, potasu. Zawiera także wapń, fosfor i wiele innych minerałów. W postaci naturalnej jest także świetnym źródeł witaminy C, której już niestety niema w czekoladzie, gdyż ginie ona podczas obróbki termicznej.

Kakao zawiera ok. 20% białka, 35-45% węglowodanów i 9 – 22% tłuszczu. Zawiera również flawonoidy wpływające bardzo korzystnie na nasze zdrowie, chroniąc m. in. przed rakiem czy procesami starzenia, a także alkaloidy, m. in. kofeinę, które działają pobudzająco, motywująco i regenerująco na nasz organizm. Dzięki tak bogatemu składowi, osoby często pijące kakao o wiele rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne jak choroby serca, czy cukrzyca. Polepsza ono także funkcjonowanie mózgu, poprzez lepsze jego ukrwienie.

Biorąc pod uwagę wszelkie powyższe właściwości kakała, których nie sposób nie docenić, śmiało można stwierdzić, że powinno ono zagościć na dobre w naszym menu, dodając do tego jeszcze jego fenomenalnie rozkoszny smak i aromat, grzechem byłoby niestosowanie go choćby, jako dodatek do zupy owsianej, jako składnik ciastek czy pieczonych owoców z dodatkiem jeszcze cynamonu. Więc kakao jak najbardziej polecam, zwłaszcza że działa także uspokajająco i poprawia samopoczucie.

Zachęcam również do obejrzenia poniższego filmu, w którym David Wolf wypowiada się na temat niedocenionego kakao:

http://www.youtube.com/watch?v=8jC4GEkYbOI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s