Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Musztarda Własnej Produkcji

Posted by Darek Miko w dniu Październik 20, 2010

Oto kolejny świetny przepis, oczywiście bardzo zdrowy i smaczny:). Do jej przygotowania będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Gorczyca – 60g,
  • Ocet jabłkowy! (nie spirytusowy, nie winny) – 60ml,
  • Miód naturalny – 1 łyżeczka,
  • Olej roślinny nierafinowany, tłoczony na zimno – 6 łyżeczek,
  • Woda – ok. 40ml,
  • Pieprz niemielony (zielony lub kolorowy) – 10 – 20 ziarenek,
  • Kurkuma, sól do smaku

Gorczycę należy zmielić, najlepiej w młynku do kawy lub jakimś innym, następnie dodajemy ją do octu i dodajemy do tego świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną wstępnie musztardę, przykrytą odstawiamy na 1 dobę. Po 24h dodajemy miód, olej, wodę, przyprawy do smaku i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, (można blenderem). Tak przygotowaną musztardę przekładamy najlepiej do słoika po musztardzie;) i odstawiamy na kilka dni, aby dobrze przeciągła i gotowe, praktycznie nie da się odróżnić od oryginalnej. Wyjdzie około 185g produktu.

Uwaga, musztarda przygotowana z 20 ziarenek zmielonego pieprzu jest bardzo ostra, dlatego jeżeli ktoś chce łagodniejszą, to można zmielić 5 ziarenek.

Musztarda świetnie nadaje się do wszelkich dań mięsnych, zwłaszcza tłustych, polepszając ich smak i nadając im przyjemny ostry posmak. Ponadto działa bardzo korzystnie na cały układ trawienny, pomagając w trawieniu, a dodatkowo dzięki wykorzystaniu do jej przygotowania octu jabłkowego (który działa odtruwająco, wzmacniająco i ma jeszcze bardzo wiele zalet, dlatego warto go stosować, zamiast octu spirytusowego), zawiera wiele witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych i innych cennych składników.

Wartość odżywcza w 100g musztardy:

  • Kalorie – 359,9kcal
  • Białko – 8,79g
  • Węglowodany – 21,24g
  • Tłuszcze – 26,65g
  • Błonnik – 3,95g
  • Sód – 202mg
  • Potas – 308,9mg
  • Wapń – 104mg
  • Fosfor – 280,27mg
  • Magnez – 130,54mg
  • Żelazo – 3,56mg
  • Witamina B1 – 0,261mg
  • Witamina B2 – 0,08mg
  • Witamina C – 2,46mg
  • Witamina E – 1,64mg

Smacznego;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s