Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Zasady Diety 6 – 15, Podsumowanie

Posted by Darek Miko w dniu Sierpień 30, 2010

Jeżeli jeszcze nie zapoznałaś się, z zasadami diety 1 – 5, to możesz się z nimi zapoznać, w ich krótkim podsumowaniu „tutaj”. Nadszedł czas na podsumowanie 10 kolejnych zasad diety. A więc na początku przypomnę, z czego należy zrezygnować.

Aby skutecznie schudnąć, należy całkowicie wykluczyć słodycze, biały cukier, słodkie wyroby cukiernicze, słodzone i smakowe napoje, wyroby z białej mąki, ryż biały i jego pochodne, ziemniaki (w niewielkich ilościach) oraz wszelkie produkty wysoko przetworzone, tj. frytki, chipsy, paluszki, popcorn, itp.

Całkowicie rezygnujemy z margaryn i tym podobnych, wysokowydajnych produktów mięsnych, czyli parówek (wszystkich), mielonek, pasztetów, salcesonów, metek i wszelkiego rodzaju innych wędlin, które są faszerowane solą, modyfikowaną soją, konserwantami, wodą, barwnikami, itp. Powyższe wyroby, jeżeli pochodzą z produkcji naturalnej swojskiej, lub są dobre gatunkowo, to są dopuszczone, ale nie należy z nimi przesadzać.

Należy w dużym stopniu ograniczyć spożywanie rafinowanej soli i innych przypraw na bazie soli, jak: kucharek, maggi, kostki knorra, vegety. Rezygnujemy z wszelkich fast foodów, wyrobów mlecznych, kupowanych w marketach, gdyż są produkowane na bazie mleka w proszku, które jest bardzo uczulające i szkodliwe.

Unikamy wszelkich konserwantów, słodzików, np. aspartam (bardzo szkodliwy – nieoficjalnie powoduje raka mózgu), sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i zapachu, itp. Produktów sojowych i na bazie soi, gdyż nie ma nad nimi kontroli, a większość soi, na naszym rynku jest modyfikowana genetycznie.

Należałoby także zrezygnować z używek typu papierosy, alkohol, mocna kawa i czarna herbata. Alkohol można sporadycznie jakiś nie mocny trunek. Herbaty jak najbardziej można pić zieloną, owocową, (osłodzone niewielką ilością naturalnego miodu), itp., kawę, jeżeli już, to przygotowaną według przepisu – zobacz „tutaj”.

Trzeba także uważać, ze spożywaniem ryb, najlepiej byłoby wybrać ryby oceaniczne, a mocno ograniczyć ryby morskie (zwłaszcza z Bałtyku), rzeczne i z okolicznych zbiorników wodnych, gdyż są najbardziej zatrute.

Dopuszczane jest spożywanie masła (umiarkowanie), gorzkiej czekolady 70/90% (umiarkowanie). Odnośnie jaj to, zawierają dietetyczny cholesterol, więc można je spożywać, pod warunkiem, że będziemy je gotowali bardzo krótko tak, aby tylko białko się ścięło (około 2 – 3 minuty).

Można także spożywać, wszystkie typy orzechów, (oprócz ziemnych – najbardziej szkodzą, ze względu na dużą produkcję i stosowanie chemii, w celach szybszego wzrostu i ochrony), nasiona i ziarna. Tylko trzeba pamiętać o proporcjach omega 3 do 6, więc odnośnie orzechów i nasion, trzeba mieć to na uwadze.

Mile widziane, jest mięso drobiowe, pod warunkiem, że jest z dobrego/czystego źródła, wędliny dobre jakościowo, ser twarogowe, (jeżeli go tolerujemy). Produkty z pełnego przemiału, jak: płatki owsiane, ryż brązowy, pieczywo i makarony z mąki pełnoziarnistej, kasze, owoce, warzywa – najlepiej krajowe, sezonowe, nie szklarniowe, oleje, oliwa, tran.

Przy układaniu diety należy pamiętać o równowadze kwasowo – zasadowej, gdyż duża większość ludności jest zakwaszona, poprzez spożywanie w nadmiarze produktów białkowych, węglowodanów, stosowanie używek, itp., a zbyt małe spożywanie produktów alkalizujących, jak: warzywa i owoce. Dlatego trzeba pamiętać, aby układając nasz jadłospis, umieścić w nim więcej owoców i warzyw, czy to surowych, czy lekko podgotowanych. Na pewno wyjdzie na zdrowie. „Czytaj więcej”.

Gdy, już zastosowaliśmy się do powyższych zaleceń, można przejść do komponowania posiłków, według „metody nr 1”, czyli opieramy się na naszym zapotrzebowaniu kalorycznym, które możemy sobie obliczyć „Tutaj”. Z przykładowymi posiłkami można się zapoznać „Tutaj” i „Tutaj”. Należy pamiętać, o kolejności spożywania pokarmów, w każdym posiłku. Zaczynamy od owoców, po nich produkty węglowodanowe, można łączyć z tłuszczami i ewentualnie warzywami, później warzywa i na końcu produkty białkowe, z ewentualnie warzywami. Zawsze w jednym posiłku jemy tylko jeden rodzaj produktu białkowego, starajmy się ich nie mieszać, jemy np. tylko mięso lub jaja. W takiej kolejności nasz układ trawienny pracuje w najbardziej optymalnych warunkach, bardzo szybko, łatwo i sprawnie. Wodę pijemy maks. 20 – 30 minut przed posiłkiem, oraz w zależności od wielkości posiłku ok. 1 godz. po posiłku i między posiłkami, najlepiej wodę niegazowaną lub herbatki różnego rodzaju.

Jemy w miarę regularnie, mniej więcej, gdy robimy się lekko głodni, czyli co około 2,5 – 4 godziny. Posiłki jemy powoli, w spokoju, dokładnie gryziemy, nie popijamy kęsów, (patrz wyżej) i ważne, aby były lekkostrawne. Po posiłku należy chwilę odpocząć, gdyż organizm potrzebuje sporej ilości energii na procesy trawienia, niedługo po zjedzeniu nie należy także wykonywać ciężkiej pracy fizycznej, – co może zakłócić pracę naszego żołądka.

„Metoda nr 2”, jest dla osób już zaawansowanych w tworzeniu diet dla siebie. Mogą oni komponować swoje posiłki na podstawie swojego doświadczenia (mniej więcej), nie bawiąc się w obliczenia każdego posiłku, znający na tyle swój organizm i zapotrzebowanie energetyczne, że są w stanie samodzielnie, szacunkowo określić wielkość, proporcje i skład swojego menu.

Odnośnie aktywności fizycznej, nie trzeba o tym nikomu przypominać, wspomnę tylko, że wpływa bardzo korzystnie, na: funkcjonowanie narządów wewnętrznych, polepsza wydolność organizmu, spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, przyśpiesza spoczynkową przemianę materii, zapobiega wielu chorobom, w tym chorobom sercowo – naczyniowym, normuje ciśnienie krwi, itp.

Na początku należy wybrać rodzaj aktywności, który się lubi i przynajmniej 3x w tygodniu trenować po 30 minut. Stopniowo, co tydzień zwiększamy intensywność, by w drugim tygodniu, trenować 5 – 6x w tygodniu po 30 – 45 minut, lub 3 – 4x po 60 minut. Wszystko zależy od naszych predyspozycji, kondycji, możliwości, itp. Ważne jest, aby ciągle iść do przodu i się nie poddawać. Bardzo ważna jest rozgrzewka przed każdym treningiem, która między innymi zapobiega wystąpieniu potencjalnych kontuzji.

Dla bardziej zaawansowanych polecam trening interwałowy, który bardzo skutecznie spala tkankę tłuszczową, można zapoznać się z nim „tutaj”. W skrócie chodzi w nim, o robienie naprzemiennych serii bardzo intensywnych i wolniejszych. Jest to trening na tzw. „zawał”:), ale za to, jakie daje efekty.

Na koniec chciałem jeszcze wspomnieć, że należy zawsze czytać etykiety produktów, które kupujemy, nie przetrzymywać ich w domu we foliach, tylko najlepiej w szkle, lub np. warzywa/owoce w koszykach lub innych pojemnikach. Dobrze jest zamrażać sobie warzywa i owoce na zimę niż kupować zimą produkty niewiadomego pochodzenia lub szklarniowe. Należy stale wsłuchiwać się we własny organizm, skutecznie reagować na wszelkie oznaki zadowolenia lub nietolerancji. Stale monitorować i korygować swoje zapotrzebowanie kaloryczne, być „elastycznym” odnośnie różnych warunków wpływających na nasze potrzeby odżywcze, tak by móc im sprostać, w razie takiej potrzeby. Trzeba pamiętać, że jedząc produkty bardziej odżywcze, nie będziemy musieli jeść już tyle pożywienia niskiej jakości, (nie będziemy się objadać, co jest bardzo niezdrowe), zawierającego małą ilość składników odżywczych, co przyniesie nam wiele korzyści w postaci zdrowej i szczupłej sylwetki. Czytaj więcej „Tutaj”.

Bardziej szczegółowo, ze wszystkimi zasadami diety, można się zapoznać „tutaj”.

Pozdrawiam, za niedługo kolejna porcja ciekawej wiedzy😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s