Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Zasada Diety nr 11. Komponowanie Posiłków, Metoda 1 – cd.

Posted by Darek Miko w dniu Sierpień 11, 2010

Jeżeli zapoznaliście się z zasadą diety nr 10, (a najlepiej ze wszystkimi wcześniejszymi), to tutaj dowiecie się bardziej szczegółowo na temat tworzenia posiłków. Otóż jak już wspomniałem wcześniej, po przejściu na zdrowsze jedzenie i rezygnacji z niezdrowych produktów, należy zaprzestać mieszać wszystkie produkty, w każdym kęsie i zacząć je spożywać w odpowiedniej kolejności, w jakiej dane produkty są najszybciej trawione. Teraz chciałbym bardziej szczegółowo opisać tworzenie poszczególnych posiłków.

Jak już podawałem wcześniej ilość białka powinna wynosić w diecie około 15% (najmniej), tłuszczu ok. 30%, a węglowodanów maks. 50 – 55%, te proporcje są szacunkowe, każdy powinien je dopasować do swoich potrzeb. Co do ilości błonnika to warto jego ilość stopniowo zwiększać, gdyż nagła duża ilość może spowodować problemy gastryczne i zaparcia. A więc z obliczonych ilości kalorii z „zasady diety nr 4” (2800kcal), wychodzi nam ilość białka 105g/dobę, węglowodanów 385g/dobę, tłuszczów 93,3g/dobę. Tyle powinniśmy zjeść w ciągu dnia, aby wyregulować naszą przemianę materii. Podaną ilość b/w/t (białko, węglowodany, tłuszcze) dzielimy na nasze, np. 5 – 6 posiłków i spożywamy w podanej kolejności od lekkostrawnych produktów do białkowych, w każdym posiłku. Poniższe przykłady to zobrazują.

A więc dzień rozpoczynamy od wypicia powoli szklanki lub nawet dwóch szklanek wody niegazowanej, można dodać świeży sok z cytryny. Następnie najlepiej byłoby się iść wypróżnić, gdyż z rana nasze jelito grube jest najbardziej aktywne. Załóżmy, że mamy 6 posiłków w ciągu dnia, a więc układamy jadłospis na 6 posiłków.

Na śniadanie najlepiej zjeść kilka owoców, jemy je, co najmniej 30 minut po wypiciu wody (wtedy, gdy poczujemy łaknienie), starajmy się jadać owoce krajowe, dojrzałe i możliwie ekologiczne, powiedzmy jemy 2 jabłka, gruszkę i 2 małe brzoskwinie. Chwilę po nim zjadamy garść orzechów włoskich lub brazylijskich. Takie śniadanie dostarczy nam niezbędnej porcji energii i wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Lub dobrze też będzie zjedzenie płatków owsianych na wodzie z bakaliami.

Na drugie śniadanie można zjeść bułkę razową z masłem i warzywami oraz powiedzmy ser twarogowy, (jeżeli nasz układ pokarmowy go toleruje), oczywiście w pierwszej kolejności zjadamy warzywa z bułką posmarowaną masłem, a po nich ser. Lub kawałek chleba swojskiego ciemnego (np. z olejem), rzodkiewki, sałatę i ogórek, do tego jajka na miękko. W kolejności chleb z warzywami, potem jajka.

Na 3 posiłek można zjeść dużą sałatkę warzywną z tranem, nasionami lnu i słonecznika (len trzeba posiekać albo zmielić). Lub serek wiejski z bułką i warzywami. Warzywa jemy razem z bułką, później serek lub w tym przypadku można wszystko połączyć.

Na 4 posiłek zjedzmy kapustę pekińską z warzywami, kaszę gryczaną, oliwa i kawałek mięsa. Najpierw jemy kasze i oliwą oraz można sałatkę, na końcu kawałek mięsa (można z częścią sałatki). Lub kapusta kiszona z marchewką, natką pietruszki, ryż brązowy i panga gotowana na parze. Najpierw jemy kapustę z ryżem i na końcu rybę.

Na podwieczorek możemy zjeść podobnie jak na śniadanie, powiedzmy kilka śliwek i orzeszki, lub sałatkę i orzeszki.

Na kolację można się pokusić o zjedzenie kilka ogórków, paprykę czerwoną i kilka jajek na miękko (gotujemy maks. 2 minuty). Można całość zjeść w formie sałatki lub inny przykład sałatka warzywna i kawałek mięsa z kurczaka, gotowany na parze. Na kolację zawsze starajmy się ograniczać spożywanie węglowodanów, czyli żadnych owoców, pieczywa, kasz, makaronów, itp. jeżeli już to z pełnego przemiału zboża, do tego warzywa i produkt białkowy.

To pozwoli wyrobić nam pewien nawyk, bardzo korzystny, gdyż nadmiar węglowodanów zjedzony na ostatni posiłek, jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, a ponadto pogarsza nam się przez to regeneracyjna moc snu, (wszystko zależy od ustawienia diety) . Podałem tylko przykłady, niekoniecznie tak powinien wyglądać każdy posiłek, na śniadanie np. mogłoby być pieczywo, owoce i jajka, wszystko zależy od naszej wyobraźni, ale ważne, aby te posiłki były prawidłowo skomponowane. A więc, każdy główny posiłek powinien zawierać białko, węglowodany i tłuszcze, w różnych formach, z tym że nie łączymy na raz węglowodanów z białkiem.

W przypadku takiego komponowania posiłków, widać jak na dłoni, że w każdym posiłku dostarczamy odpowiednią ilość składników odżywczych. Jemy posiłki w prawidłowej kolejności, co stopniowo przynosi coraz większe korzyści naszemu organizmowi, dodatkowo coraz bardziej odzwyczajamy nasz organizm od złego jedzenia. Wbrew pozorom posiłki jedzone w ten sposób, są dość smaczne, można się bardziej skupić na smaku poszczególnych produktów.

A tak szczerze mówiąc, to ludzie są uzależnieni od jedzenia i jego smak jest dla nich wszystkim. Tak naprawdę to smak jedzenia nie jest aż tak ważny w życiu, ważniejsze jest nasze zdrowie, trzeba jeść produkty przez wielu uważane za „gorsze”, ze względu na ich smak, które dostarczają nam wszystkiego, czego potrzebuje nasze ciało i to jest tutaj najważniejsze, na tym należy się skupić. Nie wystarczy jeść określoną ilość kcal i się ruszać, ta odpowiednia ilość kcal musi pochodzić z odpowiednich produktów, których nasze ciało potrzebuje, najlepiej w ich naturalnej formie, gdyż długie gotowanie niszczy większość wartości danego produktu. Dlatego należy przedkładać nasze zdrowie, ponad smak potraw, w końcu całkowicie się skupić na naszym celu i zacząć się prawidłowo odżywiać, przez co odniesiemy same korzyści, między innymi osiągając prawidłową wagę:).

Czyli podsumowując, każdy posiłek powinien zawierać odpowiednie proporcje składników b/t/w, w zależności od potrzeb, posiłki jemy w spokoju, dokładnie przeżuwamy, zaraz po posiłku należy odpocząć, niewolno od razu wykonywać żadnej ciężkiej pracy, gdyż w tym czasie żołądek potrzebuje większość naszej energii wykorzystać na procesy trawienia. Należy stronić od stresu, nie pijemy płynów podczas jedzenia, ani krótko po ich zakończeniu (pić należy pomiędzy posiłkami). Posiłki jemy od produktów lekko strawnych, jak owoce, do produktów, które najdłużej zalegają w żołądku, czyli produkty białkowe. Unikamy produktów przetworzonych, przesolonych, nieświeżych, oszukanych, niezdrowych, z konserwantami, itp. Jemy w miarę regularnie, lekkostrawnie, co 2 – 4h, czyli mniej więcej wtedy, gdy odczuwamy głód, nie przejadamy się, zapewniamy sobie odpowiednia ilość snu i relaksu.

To na razie tyle, na kolejnej zasadzie diety opiszę przykładowy trening dla początkujących, od którego będzie można rozpocząć swoją aktywność;). Odnośnie metody 2, to na razie nie będę pisał na ten temat, gdyż teraz należy się skupić na tej metodzie i wyrobić w sobie pewne nawyki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s