Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Produkty Zalecane w Diecie, Wartość odżywcza w 100g

Posted by Darek Miko w dniu Sierpień 10, 2010

W zasadzie diety nr 10, opracowałem 2 posiłki, według obliczonej kaloryczności z zasady diety nr 5. Dla ułatwienia poniżej zamieszczę listę produktów, wraz z ich wartością odżywczą, tak by bez problemu można było znaleźć potrzebne informacje w jednym miejscu.  Będą to jedynie produkty zalecane w diecie, natomiast pozostałe produkty, jeżeli to kogoś interesuje, to można je z powodzeniem znaleźć na Internecie.

Produkty białkowe, wartość odżywcza, w 100g produktu:

  • Jaja kurze całe – 12,5g białka, 9,7g tłuszczu, 0,6g węglowodanów, 139kcal,
  • Filet z kurcz. b/s – 21,5g białka, 1,3g tłuszczu, 0g węglowodanów, 99kcal,
  • Łosoś świeży – 19,9g białka, 13,6g tłuszczu, 0g węglowodanów, 201kcal,
  • Mintaj – 16,6g białka, 0,6g tłuszczu, 0g węglowodanów, 73kcal,
  • Twaróg półtłusty – 18,7g białka, 4,7g tłuszczu, 3,7g węglowodanów, 133kcal,
  • Twaróg tłusty – 17,7g białka, 10,1g tłuszczu, 3,5g węglowodanów, 175kcal,
  • Siemię lniane – 18,3 białka, 42,2 tłuszczu, 1,6 węglowodanów, 27,6 błonnika, 461kcal,
  • Pestki dyni – 24,5g białka, 45,8g tłuszczu,12,7g węglowodanów, 5,3g błonnika, 556kcal,
  • Sezam – 23,2g białka, 59,9g tłuszczu, 21,1g węglowodanów, 7,9g błonnika, 623kcal
  • Orzechy włoskie – 16g białka, 60,3g tłuszczu, 11,5g węglowodanów, 6,5g błonnika, 645kcal,
  • Orzeszki ziemne – 25,7g białka, 46,1g tłuszczu, 11,9g węglowodanów, 7,3g błonnika, 560kcal,
  • Orzechy pistacjowe – 20,5g białka, 48,5g tłuszczu, 18,9g węglowodanów, 6,1g błonnika, 589kcal,

Produkty węglowodanowe, wartość odżywcza, w 100g produktu:

  • Ryż brązowy – 7,1g białka, 1,9g tłuszczu, 68,1g węglowodanów, 8,7g błonnika, 344kcal,
  • Kasza gryczana – 12,6g białka, 3,1g tłuszczu, 63,4g węglowodanów, 5,9g błonnika, 336kcal,
  • Makaron pełnoz. – 15,2g białka, 1,3g tłuszczu, 68g węglowodanów, 6,2g błonnika, 345kcal,
  • Płatki owsiane – 11,9g białka, 7,2g tłuszczu, 62,4g węglowodanów, 6,9g błonnika, 366kcal,
  • Otręby pszenne – 16g białka, 4,6g tłuszczu, 19,5g węglowodanów, 42,4g błonnika, 185kcal,
  • Chleb pszenny pełnoz. – 12,1g białka, 2,4g tłuszczu, 55,9g węglowodanów, 6,55g błonnika, 361,4kcal,
  • Miód – 0,3g białka, 0g tłuszczu, 79,5g węglowodanów, 0g błonnika, 324kcal,

Produkty tłuszczowe, wartość odżywcza, w 100g produktu:

  • Oliwa z oliwek – 0g białka, 99,6g tłuszczu, 14,9g nas., 70,1g jedno., 10,6g wielo., 0,2g węglo., 882kcal,
  • Olej słonecznikowy – 0g białka, 100g tłuszczu, 10,3g nas., 19,5g jedno., 65,1g wielo., 0g węglo., 889kcal,
  • Tran – 0g białka, 90,6g tłuszczu, 21,4g nas., 35,6g jedno., 33,5g wielo., 0g węglo., 815kcal,
  • Olej z pestek winog. – 0g białka, 91,8g tłuszczu, 14,1g nas., 21,8g jedno., 55,9g wielo., 0g węglo., 826kcal,
  • Masło – 0,7g białka, 82,5g tłuszczu, 54,7g nas., 22,4g jedno., 1,16g wielo., 0,7g węglo., 735kcal,
  • Awokado – 2g białka, 15,3g tłuszczu, 1,8g nas., 11,5g jedno., 1,33g wielo., 4,1g węglo., 160kcal,
  • Nasiona/orzechy/nasiona – jak wyżej,

Owoce krajowe, wartość odżywcza, w 100g wybranych produktów (zawartość białka i tłuszczu poniżej 1g):

  • Jabłko – 10,1g węglowodanów, 2g błonnika, 46kcal,
  • Gruszka – 12,3g węglowodanów, 2,1g błonnika, 54kcal,
  • Kiwi – 11,8g węglowodanów, 2,1g błonnika, 56kcal,
  • Maliny – 5,3g węglowodanów, 6,7g błonnika, 29kcal,
  • Porzeczki średnio – 6,5g węglowodanów, 7,1g błonnika, 33kcal,
  • Truskawki – 5,4g węglowodanów, 1,8g błonnika, 28kcal,
  • Winogrona – 16,1g węglowodanów, 1,5g błonnika, 69kcal,
  • Wiśnie – 9,9g węglowodanów, 1g błonnika, 47kcal,
  • Śliwki – 10,1g węglowodanów, 1,6g błonnika, 45kcal,
  • Morela – 10,2g węglowodanów, 1,7g błonnika, 47kcal,
  • Czereśnia – 13,3g węglowodanów, 1,3g błonnika, 61kcal,
  • Brzoskwinia – 10g węglowodanów, 1,9g błonnika, 46kcal,
  • Arbuz – 8,1g węglowodanów, 0,3g błonnika, 36kcal,

Warzywa krajowe, wartość odżywcza, w 100g wybranych produktów (zawartość tłuszczu poniżej 1g):

  • Cebula – 1,4g białka, 5,2g węglowodanów, 1,7g błonnika, 30kcal,
  • Czosnek – 6,4g białka, 28,5g węglowodanów, 4,1g błonnika, 146kcal,
  • Marchew – 1g białka, 5,1g węglowodanów, 3,6g błonnika, 27kcal,
  • Ogórek – 0,7g białka, 2,4g węglowodanów, 0,5g błonnika, 13kcal,
  • Papryka średnio – 1,2g białka, 3,6g węglowodanów, 2g błonnika, 23kcal,
  • Natka pietruszki – 4,4g białka, 4,8g węglowodanów, 4,2g błonnika, 41kcal,
  • Pomidor – 0,9g białka, 2,4g węglowodanów, 1,2g błonnika, 15kcal,
  • Rzodkiewka – 1g białka, 1,69g węglowodanów, 2,5g błonnika, 14kcal,
  • Sałata – 1,4g białka, 1,5g węglowodanów, 1,4g błonnika, 14kcal,
  • Szczypiorek – 4,1g białka, 1,4g węglowodanów, 2,5g błonnika, 29kcal,
  • Kapusta pekińska – 1,2g białka, 1,3g węglowodanów, 1,9g błonnika, 12kcal,
  • Groszek zielony – 6,7g białka, 11g węglowodanów, 6g błonnika, 75kcal,
  • Kolba kukurydzy – 3,7g białka, 20,1g węglowodanów, 3,3g błonnika, 110kcal.

Taka ilość produktów powinna wystarczyć każdemu do opracowania kompletnej zdrowej diety odchudzającej. Starałem się niczego nie przeoczyć, w razie czego uzupełnię wpis o brakujące produkty. Odnośnie witamin i minerałów, to nie podawałem ich ilości, gdyż spożywając dość spore porcje surowych warzyw i owoców, zapewniamy sobie odpowiednie ilości tych składników (przynajmniej w teorii), a wiadomym jest, że warzyw nie można przedawkować, a w szczególności witamin i minerałów w nich zawartych;). Więc nie ma się czym przejmować.

Informacje o składzie produktów zaczerpnięte ze strony:

http://www.dobradieta.pl/tabele.php

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s