Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Przepis, na Swojski Domowy Chleb

Posted by Darek Miko w dniu Sierpień 9, 2010

Jak w tytule, swojski chleb, do którego dodajemy same naturalne składniki. Chleb jest bardzo prosty do przygotowania, trwa to zaledwie 15 – 20 minut. Będziemy do jego przygotowania potrzebowali następujących składników:

  • 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 10dkg drożdży (szybsza wersja)
  • 0,9l letniej wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, ok. 150ml. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wlewamy na początek 0,70l wody i rozpuszczone drożdże, następnie wszystko dokładnie mieszamy obiema rękami. Jeżeli masa jest za gęsta to wlewamy resztę wody (0,2l), następnie jak to się robi w przypadku ciasta drożdżowego, ubijamy je uderzając w nie dłonią, obracając jednocześnie miskę, aby wszystko się jeszcze bardziej wymieszało. Ciasto ubijamy aż zacznie odchodzić od dłoni, następnie przykrywamy szmatką i kładziemy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aż podrośnie. Po tych 20 minutach umieszczamy ciasto w foremkach do połowy ich wysokości i ponownie odstawiamy do podrośnięcia, na około 45 – 60 minut. W tym czasie możemy na wierzch posypać płatkami owsianymi, nie za dużo, bo ciężar płatków może uniemożliwić wyrośnięcie.

Gotowe wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 st. C) i pieczemy około 30 minut. Gdy zamiast mąki pszennej, np. typ 450 damy jakąś ciemniejszą, to wtedy można dać trochę mniej otrębów pszennych, żeby nie przedobrzyć z błonnikiem;).

Przepis ten dostałem od dobrego kolegi i odrobinę zmodyfikowałem, teraz ma bardziej odpowiedni skład.

Z podanej ilości składników wyjdzie nam około 2kg chleba. Polecam na początek zrobić z połowy podanej porcji, gdyż wyjdzie go naprawdę sporo, no chyba, że ma ktoś dużą rodzinę;). Chociaż lepiej zjeść taki chleb już lekko czerstwy (kilkudniowy), gdy drożdże przestaną już fermentować.

Poniżej podaję wartość odżywczą 100g chleba:

  • Kalorie – 361,4kcal
  • Białko – 12,1g
  • Węglowodany – 55,9g
  • Tłuszcze – 2,43g
  • Błonnik – 6,55g
  • Sód – 265,6mg
  • Potas – 52,1mg
  • Wapń – 7,34mg
  • Fosfor – 259,8mg
  • Żelazo – 3,38mg
  • Magnez – 101,7mg

A więc mamy prawdziwy swojski chleb, bardzo smaczny, o wiele lepszy od sklepowych wyrobów chlebopodobnych i chlebów pszennych nic niewartych. Naprawdę polecam, oprócz świetnego smaku jest bardzo tani, koszt składników wynosi około 4,8zł. Za taki chleb zapłacilibyśmy w sklepie na pewno ponad 2, a nawet 3x więcej.

Smacznego;)

Odpowiedzi: 2 to “Przepis, na Swojski Domowy Chleb”

  1. sylkaj77 said

    Witam🙂

    Własnoręcznie upiekłam chlebek z tego przepisu i muszę stwierdzić że się mocno przy tym napociłam, ale było warto🙂
    Fakt iż deczko go zmodyfikowałam bo dodałam ziarna słonecznika które uwielbiam w pieczywku.
    Chlebek wyszedł wyśmienity !! i to tak bardzo że mogłabym go jeść na okrągło i to bez żadnej wkładki.Po prostu palce lizać🙂

    Polecam ten przepis bo w żadnym sklepie nie kupicie tak dobrego chlebka🙂

    Dzięki za przepis i pozdrawiam🙂

  2. Darek Miko said

    Cieszę się:), ja też nie mogę się mu oprzeć, można dosłownie zjeść na raz 0,5kg:P, no i właśnie umiar jest tutaj wskazany, trzeba przerwać w najlepszym momencie😀. Dzisiaj też robiłem, ale raczej na długo nie wystarczy. W sklepie takiego raczej niema to racja, jakby był to na pewno 2 albo 3x droższy niż zrobienie go samodzielnie:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s