Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Spaghetti – Zdrowy, Domowy Przepis

Posted by Darek Miko w dniu Lipiec 28, 2010

Świetny, bardzo sycący przepis mojego autorstwa;), z powodzeniem można go przygotować na obiad. Przepis ten jest wolny od szkodliwych tłuszczów, zawiera zdrowe, dietetyczne składniki, dzięki czemu jest zdrową alternatywą oryginalnego przepisu spaghetti, a przede wszystkim jest smaczniejszy.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

  • Koncentrat pomidorowy – około 15ml (2 łyżeczki),
  • Natka pietruszki/szczypiorek – do smaku, około 5g,
  • Olej lub oliwa – 10ml (2 łyżeczki),
  • Filet z piersi kurczaka lub jakiś inny drób – 100g,
  • Makaron spaghetti razowy – „lubella” – 100g,
  • Woda – 25ml,
  • Oregano,
  • Bazylia,
  • Papryka słodka w proszku,
  • Pieprz.

Gotujemy makaron w takiej ilości wody, żeby później nie musieć wylewać (około 1 szklanka – 200ml), 15 – 20 minut. Filet z piersi kurczaka gotujemy krótko na parze. W między czasie przyrządzamy sos – podgrzewamy trochę wody, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, oliwę, pieprz i paprykę słodką, wszystko razem ciągle mieszamy. Po kilku chwilach dodajemy rozdrobnione mięso, dodajemy resztę przypraw do smaku, natkę pietruszki i oliwę. Wszystko ciągle mieszamy, by uzyskało jednolitą konsystencję. Nie gotujemy sosu tylko lekko go podgrzewamy, aby nie stracić jego cennych składników odżywczych.

Ugotowany makaron podajemy na talerz i polewamy sosem, można na wierzch posypać jeszcze drobno posiekaną świeżą lub suszoną natką pietruszki. I gotowe;).

Wartość odżywcza, w całej porcji:

  • Kalorie – 550,1kcal
  • Białko – 37,98g
  • Tłuszcz – 12,83g
  • Węglowodany – 70,59g
  • Błonnik – 7,04g
  • Cholesterol – 58mg
  • Sód – 63,51mg
  • Potas – 615,3mg
  • Wapń – 32,55mg
  • Fosfor – 482,6mg
  • Żelazo – 4,92mg
  • Magnez – 135,1mg
  • Wit. A – 182,5mg
  • Wit. C – 23,49mg
  • Wit. E – 2,15mg

W przepisie tym mamy pod kontrolą ilość, jakość produktów oraz wiemy, jakich produktów używamy, więc wszystko jest pod kontrolą. By przygotować danie dla dwóch osób, wystarczy wszystkie składniki pomnożyć x2. Jeżeli komuś naprawdę zależy na zdrowiu i poprawnej kolejności zjadanych produktów, to lepiej mięso zjeść na samym końcu, nie dodając go do sosu podczas jego robienia. Ale to kwestia upodobania i podejścia do zdrowia i odżywiania. Więc jest to Wasz wybór.

Jeżeli podana porcja będzie zbyt duża, to można użyć mniejszej ilości mięsa, np. 75g. Ilość makaronu nie jest duża, na talerzu go prawie nie widać😛.

Smacznego;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s