Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Margaryna czy Masło? Co Wybrać? – Mniejsze Zło!

Posted by Darek Miko w dniu Lipiec 15, 2010

Wiele osób zapewne używa margaryny na co dzień, w swoim menu i nie widzi, w tym nic złego. Myślą, że jedząc margarynę jedzą coś zdrowszego od masła, gdyż masło ma sporo cholesterolu, o którym w dzisiejszych czasach tyle się mówi, że jest szkodliwy, że jest odpowiedzialny za hipercholesterolemię, miażdżycę, itd. Jeżeli natomiast przyjrzymy się bliżej składowi masła i margaryny i porównamy je ze sobą, to okaże się, że na tle masła margaryna nie wychodzi zbyt dobrze, a nawet wręcz powinna być zakazana.

Masło w swoim składzie ma witaminy A, D i E, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, naturalnie występujące w maśle. Margaryna natomiast zawiera oprócz naturalnej witaminy E, syntetyczne witaminy A, D oraz syntetyczny beta-karoten (barwnik).

Nie było by w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt, że duże dawki beta-karotenu (syntetycznego) u osób palących, powodują podwyższenie zachorowalności na raka przełyku aż o 15%!, a beta-karoten jest dodawany, jako barwnik do bardzo wielu produktów tj. pieczywo cukiernicze, lody spożywcze, żółte sery, drzemy, galaretki, kiełbasy, pasztety. W Polsce pali średnio ¼ polaków, więc problem jest dość istotny.

Oprócz beta-karotenu, w margarynie znajdziemy również, tłuszcze „trans”, czyli tłuszcze roślinne utwardzone (uwodornione), dzięki którym margaryna będąca źródłem tłuszczów roślinnych (płynnych), ma formę stałą. Tłuszcze te bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Powodują podwyższenie, w naszej krwi poziomu cholesterolu (złej frakcji LDL), obniżają natomiast (poziom dobrego cholesterolu HDL). Wpływają także na większą zachorowalność na miażdżycę tętnic, cukrzycę, oraz w przypadku kobiet zwiększają zachorowalność na raka piersi, aż dwukrotnie!

Tłuszcze te są o wiele bardziej szkodliwe od tłuszczów nasyconych, (np. tych zawartych w smalcu), więc lepiej już jeść prawdziwe masło, gdyż wbrew pozorom jest dosyć zdrowe (oczywiście spożywane z umiarem), które jest pochodzenia naturalnego, posiada naturalne witaminy i ponad 150 kwasów tłuszczowych, niż spożywać produkt, który tak wszechstronnie niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jeżeli natomiast jesteśmy w stanie obejść bez smarowania pieczywa, to bardzo korzystne jest zastosowanie tłuszczów w formie płynnej tj. oliwa, olej, tran. Wybór należy do Ciebie🙂.

Informacje częściowo zaczerpnięte z książki „Witaminy Minerały Suplementy” – Krzysztof Abramek

Odpowiedzi: 2 to “Margaryna czy Masło? Co Wybrać? – Mniejsze Zło!”

  1. Ja nie korzystam ani z masła, ani z margaryny, gdyż kanapki z nimi mi nie smakują🙂 A tran za to uwielbiam!

  2. Darek Miko said

    Tran to naprawdę godna polecenia alternatywa, dodatkowo można włączyć oliwę, jako źródło tłuszczu roślinnego i mamy dietę uzupełnioną w kompletnie zdrowe tłuszcze.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s