Zasady Diety

Schudnij skutecznie już Teraz!

  • __POLECAM:__

    Książka ujawniająca działanie psychiki mężczyzny. Poznasz go, zrozumiesz go, staniesz się dzięki niej lepsza i stworzysz harmonijny związek, bez stresu, który jak wiesz jest wrogiem odchudzania. Warto się z nią zapoznać!

  • Bardzo dobra książka, jedna z najlepszych jakie przeczytałem. Kliknij w zdjęcie i zapoznaj się ze szczegółami...

  • Jeżeli stosujesz suplementy lub masz zamiar jakiś zakupić, to ta publikacja jest dla Ciebie. Warto się z nią zaznajomić, by dokonywać mądrych zakupów.

  • Bardzo interesująca książka, objaśniająca tematykę anatomii, zdrowego odżywiania i odchudzania. Autor w bardzo prosty sposób przedstawia wiele procesów zachodzących w naszym ciele.

  • Druga cześć polecanej wyżej książki, razem tworzą całość. Pozycje te powinny się znaleźć w prywatnej biblioteczce każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i figurę.

Przepis, Na Bardzo Smaczny I Zdrowy Omlet :)

Posted by Darek Miko w dniu Lipiec 11, 2010

Od niedawna zacząłem jadać bardzo smaczny omlet własnego przepisu. Składa się on z jajek, płatków owsianych, sera białego i warzyw. Bardzo dobrze pasujący, jako śniadanie.

Skład na 1 porcje:

  • Płatki owsiane – 50g
  • Ser twarogowy półtłusty – 50g
  • Jaja 2 całe – 100g
  • Pomidor połówka, około 50g, bez gniazd nasiennych.
  • 2 łyżeczki otrębów pszennych – około 10g
  • Kilka kropel oleju, około 2ml
  • Koncentrat pomidorowy lub ketchup – 10g
  • Przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka

Płatki wsypujemy do pojemnika, dodajemy twaróg, wrzucamy jajka i pomidor, oraz otręby pszenne. Wszystko dokładnie mieszamy, używając do tego celu blendera. Po uzyskanej jednolitej płynnej masy, wlewamy na patelnię (średnica około 25cm). Oczywiście w pierwszej kolejności trzeba rozgrzać na niej olej, wystarczy go tyle tylko, by powierzchnia była lekko natłuszczona, resztę można odlać. Wlewamy nasz płynny omlet, na patelnię i smażymy. Najlepiej go, co jakąś chwilę lekko uchylać z każdej strony, żeby sprawdzić czy nie przywiera. Gdy dół jest już przyrumieniony, to teraz trzeba go odwrócić na drugą stronę. I tutaj zaczyna się problem🙂, ale znalazłem na to sposób. Należy naleśnika delikatnie pewnym ruchem zsunąć na talerz, tak żeby się nie po rozrywał, gdyż nie jest jeszcze mocno związany. Gdy mamy go już na talerzu, to następnie należy przyłożyć od góry do niego patelnię odwróconą dnem, w górę (tak, by naleśnik był „zamknięty”, od dołu talerz, od góry patelnia). I teraz odwracamy razem całość, pewnym ruchem obiema rękami i gotowe. Teraz, gdy mamy już odwrócony naleśnik na drugą stronę, to można wierzchnią warstwę posmarować przecierem pomidorowym lub ketchupem i posypać przyprawami. Powstanie coś w rodzaju pizzy🙂. Po chwili gotowe.

Wartość odżywcza w całym omlecie:

  • Waga omletu około 175g
  • Wartość energetyczna całości – 441,4 kcal
  • Białko – 30,41g
  • Węglowodany – 38,19g
  • Tłuszcz – 19,36
  • Błonnik – 8,57g
  • Zawiera również wiele cennych witamin i minerałów

Jest to jedna, z możliwości przygotowania takiego omlet, oczywiście można zrezygnować, z przecieru i ketchupu i jeść na sucho, też całkiem dobry. Można też taki omlet przygotować na słodko, wtedy zamiast pomidora dodajemy rodzynki i wiórki kokosowe, można też wtedy zrezygnować, z sera białego i wychodzi naprawdę smaczny i mocno związany omlet, który później można pokroić i podawać na stół gościom, posypany cynamonem. Spokojnie można ilość płatków owsianych wtedy zwiększyć do 100g a nawet 120, taką ilość powinny jeszcze związać 2 jajka (ewentualnie dodać jedno białko).  Składniki można zmieniać i dodawać do woli, tylko uwaga nie dodawać zbyt wodnistych warzy ani owoców, gdyż omlet może się wtedy przypalić, dlatego usuwamy gniazda nasienne z pomidorów, o czym się sam przekonałem (omlet przywierał i przypalał się).

Naprawdę polecam, bardzo zdrowy, smaczny i dietetyczny posiłek/alternatywa dla słodyczy. Szczególnie dla osób, które nie zwracają uwagi na kolejność zjadanych produktów w jednym posiłku, gdyż w tym omlecie wszystko jest razem wymieszane.

Odpowiedzi: 5 to “Przepis, Na Bardzo Smaczny I Zdrowy Omlet :)”

  1. Brzmi bardzo smacznie i chyba przygotuję jutro na śniadanie : )

  2. Darek Miko said

    Brzmi bardzo smacznie i faktycznie taki jest🙂. Już niedługo wstawie, kolejne ciekawe i smaczne przepisy. Serdecznie zapraszam😉

  3. Właśnie konsumuję wyżej podany omlet i… jest naprawdę pyszny 😀 Co prawda podczas odwracania na drugą stronę o mało mi nie pękł, na szczęście na talerzu wylądował w jednym kawałku ; )

  4. Marek said

    Zrobiłem i wyszedł wspaniale. Niestety patelnię mam 30cm i środek wyszedł przypalony, co popsuło smak. Mam kuchenkę z płytą indukcyjną. Zastanawiam się jaką temperaturę ustawić żeby w miarę szybko się usmażył i jednocześnie zmniejszyć prawdopodobieństwo przypalenia.Wtedy można nawet ustalić optymalny czas smażenia. Tak się zastanawiam, czy w XXI-szym wieku nie można byłoby już zacząć podawać te dwa parametry w przepisach, czyli temperaturę i czas. Czy ma Pan jakieś doświadczenia w tym zakresie z tym omletem?

  5. Darek Miko said

    Dawno już go nie robiłem, ale z tego, co pamiętam, to w miarę szybko się go przyrządzało. Wszystko zależy od jego grubości, im chudszy tym szybciej się zetnie. Możliwe też, że przypalił się, bo był za bardzo wodnisty, w takim razie proponuję dać mniej sera lub jedno jajko więcej, wtedy powinno być ok.
    Niezależnie od ilości składników, oczywiście, jeżeli jest to porcja dla jednej osoby, to maksymalnie czas ścięcia omletu z obu stron powinien wynosić 5 – 6 minut. Co do temperatury, to jak już mówiłem, wlewamy omlet na gorący już tłuszcz, co można sprawdzić chlapiąc wodą na patelnię i gdy będzie skwierczeć, to jest już gotowy, temp. ok. 100 stopni C. Lepiej będzie nawet użyć zamiast oleju, odrobiny smalcu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s